Evaziunea si frauda fiscala in cazul Taxei pe Valoarea Adaugata TVA

referat, proiect, rezumat, caracterizare, lucrare de nota 10 despre: Evaziunea fiscala

Lucrare de diploma: Evaziunea fiscala

Evaziunea fiscala – generalitati
Evaziunea fiscala in Romania-cadru general
Evaziunea si frauda fiscala in cazul Taxei pe Valoarea Adaugata TVA
Combaterea si prevenirea evaziunii fiscale
Concluzii

Evaziunea si frauda fiscala in cazul Taxei pe Valoarea Adaugata TVA

Obiectivul Taxei pe Valoarea Adugata este cumbaterea evaziunii si fraudei fiscale. Este foarte importanta combaterea evaziunii din sfera TVA pentru ca ea determina aproximativ 30% din veniturile bugetare ale Romaniei (in 1999 valoarea ei a fost de 5296 miliarde lei din 16981 miliarde lei bugetul total). Evaziunea in cadrul TVA reprezinta intentia de a nu plati taxa prin subdeclararea sau nedeclararea ei sau de a cere o rambursare necuvenita a acesteia ca urmare a unei exagerari a valorii TVA deductibila.
Obiectivul esential al inspectorului organului fiscal este de a verifica corectitudinea declararii valorii Taxei pe Valoarea Adaugata. De asemenea trebuie sa observe daca incorectitudinea este deliberata sau a fost datorata neintelegerii, neglijentei sau ignorantei platitorului. In toate situatiile se impune discernamant caci in cazurile de neglijenta se recurge la corectarea sumei de plata si plata unor amenzi si/sau penalitati, iar in cazul fraudei voite se intenteaza actiune in justitie pana la obtinerea unei condamnari.
Cea mai frecventa forma de evaziune in acest domeniu este nedeclararea vanzarilor, neinregistrarea lor in contabilitate:
- vanzari de bunuri la intern, fara TVA, cu explicatia ca firma respectiva e comisionar pentru livrarile la export ale bunurilor respective; explicatia era falsa iar masurile luate au fost de calculare si plata a TVA plus majorarile de intarziere;
- livrarea de bunuri la intern fara calculul TVA, cu motivatia ca beneficiarii respectivelor bunuri sunt institutii publice neplatitoare de TVA. Controlul a constatat ca livrarile nu se incadreaza la niciuna din operatiunile scutite de TVA conform articolului 6 al Ordonantei de Guvern numarul 3/1992 si sau impus calculul si plata TVA plus majorari de intarziere;
- neinscrierea in deconturile lunare a TVA aferenta livrarilor la intern cu facturi neincasate si inregistrarea Taxei pe Valoarea Adaugata neexigibila, pana la incasarea facturilor.


Aranjamentele de tip barter reprezinta cazuri de evaziune fiscala atunci cand exista o intelegere intre tranzactionari referitoare la schimbul de marfuri fara plata sau cu plata redusa, fara factura sau cu factura la valoare redusa.
Deducerile false sunt alte metode de evaziune fiscala si se realizeaza ca facturi false, facturi utilizate de mai multe ori pentru deducere ori facturi aferente unor cumparari ce nu au fost niciodata facute. Astfel exista exemple de agenti economici ce si-au exercitat dreptul de deducere a TVA aferenta intrarilor de bunuri proprietatea altor agenti economici. In alte cazuri s-a facut deducerea TVA aferenta unor bunuri sau servicii ce nu participau la realizarea activitatii respectivului agent economic ce le-a achizitionat.


Erorile de inregistrare par inocente dar apar frecvent si au o valoare mare; de exemplu unii agenti economici nu calculeaza Taxa pe Valoarea Adaugata pentru avansurile primite de la clienti la data primirii acestora ci la data livrarii produselor, bazandu-se pe textul articolului 12 din Ordonanta de Guvern numarul 3/1992 (Taxa pe Valoarea Adaugata e exigibila la realizarea faptului generator).


Aplicarea incorecta a cotei zero sau a scutirilor, care apare celmai frecvent prin incheierea de contracte de asociere, a unor protocoale intre mai multe societati cu scopul de a realiza contracte de export (se emit facturi in valuta "pentru export in comision" cu cota zero TVA). La control s-a constatat ca livrarile respectivelor bunuri au fost facute nu la extern ci la intern.


Cererile de rambursare nejustificata sunt exemple de frauda fiscala cand se solicita Taxa pe Valoarea Adaugata aferenta vanzarilor la export, sau pentru bunuri pentru care legea da dreptul la deducere, dar care de fapt nu au fost efectuate.

Copyright © Contact | Trimite referat