Evaziunea si frauda fiscala Concluziireferat, proiect, rezumat, caracterizare, lucrare de nota 10 despre: Evaziunea fiscala

Lucrare de diploma: Evaziunea fiscala

Evaziunea fiscala – generalitati
Evaziunea fiscala in Romania-cadru general
Evaziunea si frauda fiscala in cazul Taxei pe Valoarea Adaugata TVA
Combaterea si prevenirea evaziunii fiscale
Concluzii

Concluzii

O problema deosebit de importanta a tuturor statelor este cea a relatiilor cu exteriorul ce presupune atat posibilitatea existenta de firme in "oazele financiare" cat si in alte state. De aceea trebuiesc incheiate acorduri foarte clare intre statele in care se afla filiale ale respectivei societatii pentru a putea prevenii evaziunea si frauda fiscala internationala. Trebuie sa existe o legislatie care sa acopere intreaga problematica legata pe de o parte de veniturile realizate de nerezidenti pe teritoriul tarii, si pe de alta parte, de impunerea veniturilor obtinute de rezidentidin surse aflate in strainatate. Deci principala atributie a organelor fiscale devine astfel calculul corect al materiei impozabile (modul de detarminare fiind precizat prin lege). Reglementarile interne pot avea un loc important in limitarea evaziunii fiscale la scara internationala; ele sunt eficiente daca tin seama de conditiile concrete din fiecare tara, de relatiile ei cu exteriorul. Toate acestea pledeaza pentru completarea de urgenta a legislatiei fiscale a Romaniei, indreptate spre combaterea evaziunii fiscale, atat interne cat si internationale.

Sustragerea in mod legal de la impozit se face in virtutea faptului ca statul a forat multiple "fisuri&quot; sau "supape" care permit ca sume importante sa fie exonerate de impozit sau impuse cu cote reduse.

Eficacitatea impozitului depinde de psihologia si cultura juridica si mentalitatea contribuabililor, de perfectiunea sistemului fiscal si de competenta aparatului administrativ.

Cauzele evaziunii fiscale sunt multiple: prevederi legale ce favorizeaza eludarea fiscului, modul de aplicare a legilorce permite sustragerea de la impozitare, contribuabilii care cu o mentalitate nesanatoasa recurg la felurite metode de a-si ascunde materialul impozabil, coruptia organelor fiscale, repartizarea inechitabila a cotelor de impozite pe grupe de venituri si categorii sociale. Sistemul de impozitare poate duce chiar la scaderea muncii, oamenii nu mai sunt impulsionati sa presteze munca suplimentara caci veniturile astfel castigate le vor fi luate la impozitare, ceea ce impulsioneaza munca la negru si implicit sustragerea de la impozite.

Cel mai usor pot sa se eschiveze de la impozitare industriasii, comerciantii, liber-profesionistii, fermierii care isi declara veniturile printr-o declatie semnata doar de ei. Salariatilor le este mult mai greu sa se sustraga de la plata partiala sau integrala a impozitelor, caci lor li se impun impozitele p

e baza unor declaratii semnate de un tert-intreprinzatorul.
In sanul profesiunilor necomerciale, contabilii erau in capul listelor persoanelor urmarite cu mai mult de 25% din condamnari. Aceste urmariri erau fondate pe fapte de complicitate. In randul liber profesionistilor, evaziunea fiscala se concentra in randul avocatilor, medicilor si notarilor care impreuna insemnau 45% din condamnarile penale din acest sector.

Inflatia reprezinta un fenomen extrem de complex(existent in multe tari ale lumi si in Romania) care se datoreaza relei credinte a contribuabililor, necunoasterii legii de catre acestia si chiar lacunelor legii.Efectele ei sunt numeroase, cele mai importante ar fi diminuarea bugetului statului, nesatiafacerea anumitor serviciipublice, saracia si mai ales economia subterana.

Efectele evaziunii fiscale se repercuteaza direct asupra nivelurilor veniturilor fiscale, conduce la distorsiuni in mecanismul pietei si poate contribui la inechitati sociale datorate “accesului” si “inclinatiei” diferite la evaziunea fiscala din partea contribuabililor.