European Ombudsman referatreferat, proiect, rezumat, caracterizare, lucrare de nota 10 despre:

Numirea si revocarea Ombudsmanului European

Istoric si generalitati
Institutia Ombudsmanului European
Modul de solutionare al anchetelor
Numirea si revocarea Ombudsmanului European
Organizarea Institutiei Ombudsmanului European
Principalele preocupari ale Ombudsmanului European
Modalitati de actiune a Ombudsmanului European
Realizarile Ombudsmanului European pana in prezent

European Ombudsman

Ombudsmanul European este numit de Parlamentul European dupa fiecare alegeri pentru Parlamentul European pe durata mandatului parlamentar. Mandatul sau poate fi reinnoit.


Ombudsmanul European este ales dintre persoane care sunt cetateni ai Uniunii Europene, care au drepturi civile si politice depline si care ofera toate garantiile privind independenta si indeplinesc conditiile necesare pentru exercitarea celei mai inalte functii juridice din tara lor sau care dispun de experienta si competente recunoscute pentru a indeplini indatoririle Ombudsmanului European.
Ombudsmanul European inceteaza sa isi indeplineasca indatoririle fie la sfarsitul mandatului sau, fie in urma demisiei sau a eliberarii din functie.


Cu exceptia cazurilor in care este eliberat din functie, Ombudsmanul European ramane in functie pana la numirea succesorului sau.
In eventualitatea intreruperii timpurii a indeplinirii indatoririlor, in termen de trei luni din momentul in care postul devine vacant este numit un succesor pana la sfarsitul mandatului parlamentar.56094jkol012
Ombudsmanul European care nu mai indeplineste conditiile necesare pentru indeplinirea indatoririlor sale sau care se face vinovat de o abatere disciplinara grava poate fi eliberat din functie de Curtea Suprema de Justitie a Comunitatilor Europene la cererea Parlamentului European.
Ombudsmanul European isi indeplineste indatoririle in mod complet independent, in interesul general al Comunitatilor si al cetatenilor Uniunii. Pe parcursul indeplinirii indatoririlor sale, acesta nici nu incearca sa obtina si nici nu accepta instructiuni din partea nici unui guvern sau a altui organism. Acesta nu savarseste nici un act

incompatibil cu natura indatoririlor sale.


La preluarea indatoririlor sale, Ombudsmanul European se angajeaza solemn in fata Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene ca isi va indeplini indatoririle in mod complet independent si impartial, si ca pe parcursul mandatului sau si dupa incheierea acestuia va respecta obligatiile care decurg din acesta, in special indatorirea de a proceda cu integritate si discretie in ceea ce priveste acceptarea unor functii, numiri sau beneficii dupa incheierea mandatului sau.56094jkol012


Pe parcursul mandatului sau, Ombudsmanul European nu poate indeplini nici un alt fel de indatoriri politice sau administrative si nu poate avea nici o alta ocupatie, indiferent daca acestea sunt cu titlu oneros sau nu.
In privinta remuneratiei, a alocatiilor si a pensiei, Ombudsmanul European se situeaza la acelasi nivel ca si un judecator al Curtii Supreme de Justitie a Comunitatilor Europene.