European Ombudsman referatreferat, proiect, rezumat, caracterizare, lucrare de nota 10 despre:

Realizarile Ombudsmanului European pana in prezent

Ombudsmanul European a incercat din greu sa imbunatateasca modul in care institutiile comunitare lucreaza in folosul cetatenilor europeni.
Fiecare petitie solutionata de catre Ombudsmanul European a avut un rezultat pozitiv, nu numai pentru petitionarul direct interesat de acest lucru ci pentru toti cetatenii Europei in general. Succesul sau in a imbunatatii activitatea institutiilor a fost recunoscut in intreaga Uniune Europeana.


Opinii ale unora din actorii Uniunii Europene despre activitatea Ombudsmanului European

Premii si distinctii

De la infiintarea sa in 1995, Ombudsmanul European a primit numeroase premii si i s-au acordat numeroase distinctii pentru realizarile sale.
Institutul European pentru Administratie Publica a acordat premiul „Alexis de Tocqueville” pe anul 2001 Ombudsmanului European pentru ca a imbunatatit administratia publica in Europa si pentru munca sa neostenita pentru cresterea transparentei la nivelul institutiilor Uniunii Europene.
In anul 2001 Ombudsmanul European a fost desemnat printre primii „50 de europeni ai anului” in cadrul unui eveniment organizat de ziarul Vocea Europei. Premiul a fost acordat celor mai influenti europeni in anul 2001 si a recunoscut realizarile Ombudsmanului European in eforturile sale pentru cresterea transparentei in administratie si imbunatatirea libertatii de exprimare.
In anul 2001, OmbudsmanulEuropean i-a fost acordat titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare Franceze. Legiunea de Onoare este cea mai prestigioasa distinctie militara si civila din Franta.

Citate

„In calitate de Ombudsmanul European din anul 1995, el a ajutat la imbunatatirea atentiei acordate de catre administratia publica europeana drepturilor populatiei” ( Institutul European pentru Administratie Publica: Consiliul Stiintific si Consiliul Guvernatorilor, august 2001 )
„Motivat de o filosofie a responsabilitatii, o minte foarte protestatara si dedicata ideii de participare civica, primul (Ombudsmanul European) s-a ambitionat sa foloseasca puterile sale pentru a exercita la maxim influenta sa in reforma privind guvernarea Europeana” (Directorul Institutului European de Studii la Université Libre de Bruxelles, martie 2002)
„... Europa exista. Nu pentru ca exista o singura moneda si multe politici Comunitare ci mai degraba pentru ca exista oameni ca Jacob Söderman, care apara cetatenii” (El Periódico, Mai 2002)


Exemple de cazuri solutionate ca urmare a interventiei Ombudsmanului European

Probleme contractuale56094jkol012

Un subcontractant este platit dupa ce Ombudsmanul European propune o abordare flexibila

Un subcontractant a depus o plangere Ombudsmanului European considerand ca a fost penalizat pe nedrept datorita unei clauze dintr-un contract cu Comisia Europeana. Clauza prevedea ca principalul contractant nu va fi platit pana cand nu va depune declaratiile de cheltuieli ale tuturor subcontractantilor sai. Deoarece nu toti subcontractantii s-au conformat termenului stabilit, Comisia nu a efectuat plata. Ca urmare a unei propuneri venite din partea Ombudsmanului European, Comisia Europeana a cerut contractantului principal sa depuna declaratiile de cheltuieli pe care le detine, astfel incat subcontractantii care au respectat termenul sa fie platiti.

Lipsa transparentei

Consiliul U.E. permite organizatiei Statewatch accesul la documente, dupa interventia Ombudsmanului European
Statewatch, o organizatie care monitorizeaza drepturile civile in U.E., cu sediul in Regatul Unit, a depus o plangere la Ombudsmanul European ca urmare a deciziei Consiliului U.E. de a refuza accesul la agendele grupurilor «Senior Level Group» si «EU-US Task Force». Consiliul sustinea ca documentele nu sunt "detinute" de acesta, ci de Secretariatul General, o institutie "diferita" de Consiliu. Ombudsmanul European a respins acest argument, subliniind importanta asigurarii accesului cat mai larg posibil al cetatenilor europeni la informatii si necesitatea respectarii reglementarilor cu privire la dreptul accesului la documente. Consiliul a reanalizat decizia sa initiala si a permis reclamantului accesul la documente.

Plati intarziateO companie germana este platita si primeste dobanda din 1995, dupa ce depune o plangere la Ombudsmanul European
O firma de consultanta germana a depus o plangere, deoarece Comisia U.E. nu a platit ultima rata nici dupa o perioada de sase ani. Firma a depus raportul programului si declaratia financiara necesara in 1994. Ombudsmanul European a descoperit ca dosarele cu privire la program au fost detinute de Biroul de Asistenta Tehnica a Comisiei U.E. Mai tarziu, acest birou a fost inchis iar dosarele au fost sigilate de catre sistemul juridic belgian, Comisia neavand acces la ele. In decursul anchetei efectuate de catre Ombudsmanul European, Comisia a obtinut o copie a dosarelor si a platit ultima rata si dobanda aferenta din 1995. 56094jkol012


Incalcarea drepturilor la aparare

Dupa ancheta Ombudsmanului European, Comisia decide sa apere drepturile cetatenilor cand acestea sunt incalcate.
Un cetatean grec a depus o plangere Comisiei U.E., in calitatea ei de "Aparator al Tratatului", in care sustinea ca autoritatile elene au incalcat reglementarile comunitare cu privire la comenzile publice prin acordarea licentei de constructie a metroului in Thessaloniki. Mai tarziu, reclamantul a pus la indoiala modul prin care Comisia a investigat si a inchis acest caz. Ombudsmanul European a descoperit ca Comisia a informat gresit reclamantul cu privire la motivele pentru inchiderea investigatiilor ei si a inchis cazul fara sa-i dea acestuia posibilitatea sa aduca probe suplimentare. El a criticat modul in care Comisia a gestionat plangerea si a propus elaborarea unui Cod prin care sa se reglementeze modul in care Comisia sa se ocupe de cetateni cand actioneaza ca "Aparator al Tratatului". Pe data de 20 martie 2002, Comisia U.E. a inaintat Ombudsmanului European si Parlamentului European o comunicare cu privire la aceasta problema.

Istoric si generalitati
Institutia Ombudsmanului European
Modul de solutionare al anchetelor
Numirea si revocarea Ombudsmanului European
Organizarea Institutiei Ombudsmanului European
Principalele preocupari ale Ombudsmanului European
Modalitati de actiune a Ombudsmanului European
Realizarile Ombudsmanului European pana in prezent

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani