European Ombudsman referatreferat, proiect, rezumat, caracterizare, lucrare de nota 10 despre:

Modalitati de actiune a Ombudsmanului European

In calitatea sa de institutie care se ocupa de plangerile impotriva actelor de proasta administrare, este necesar ca Ombudsmanul European sa rezolve aceste plangeri in cel mai eficient mod si in cel mai scurt timp.
Pentru a se asigura ca ofera cele mai bune servicii, Ombudsmanul European a dezvoltat relatii de cooperare cu alte institutii implicate, incluzand institutiile Uniunii Europene si cu institutiile similare din statele membre.
De asemenea, pentru a beneficia de serviciile Ombudsmanului European, cetatenii Uniunii Europene, trebuie sa fie bine informati despre ceea ce poate face Ombudsmanul European pentru ei.

Istoric si generalitati

 

A. Cooperarea cu alte institutii
Chiar daca Ombudsmanul European investigheaza plangeri referitoare la institutiile Uniunii Europene, acesta adopta o modalitate de lucru pozitiva in relatia cu acestea. Institutiile au cooperat intotdeauna intr-un mod constructiv de a rezolva problemele ce le-au fost semnalate. Relatiile fructuoase sunt mentinute prin intalniri regulate si o permanenta corespondenta.

Raportarea :
In fiecare an Ombudsmanul European prezinta un raport Parlamentului European referitor la investigatiile desfasurate. Ombudsmanul European poate transmite un raport special Parlamentului European cand o institutie refuza sa urmeze recomandarile sale in solutionarea unei probleme. Comitetul pentru Petitii din cadrul Parlamentului European este responsabil cu intocmirea raporturilor despre activitatea Ombudsmanului European. Aceste rapoarte sunt apoi dezbatute si adoptate in plenul Parlamentului.
Pana in prezent Ombudsmanul European a trimis sase raporturi speciale Parlamentului cuprinzand probleme de la discriminare pe baza de sex pana la transparenta.56094jkol012

Intalniri :
Prin intalnirile cu oficialii Uniunii Europene, Ombudsmanul European poate atrage atentia asupra deficientelor in activitatea institutiilor. De asemenea, aceste intalniri permit oficialilor sa puna in discutie problemele pe care ei le intampina in rezolvarea plangerilor ce sunt adresate Ombudsmanului European.
In Septembrie 2001, staff-ul de la biroul Ombudsmanului European s-au intalnit cu oficialii de la Directoratul pentru Resurse al Comisiei Europeane la Ispra. In cadrul acestei intalniri au discutat despre modificarile ce trebuiesc aduse procedurilor de lucru pentru a raspunde criticilor aduse modului de lucru al Directoratului.

Corespondenta cu alte institutii:
Ombudsmanul European se adreseaza in scris colegilor sai si altor institutii pentru a atrage atentia lor asupra unor probleme punctuale. Aceasta corespondenta este publicata pe site-ul institutiei.
In martie 2002, Ombudsmanul European a trimis codul unei bune conduite in administratie tuturor conducatorilor institutiilor si organismelor Uniunii Europene, cerandu-le in acelasi timp sa adopte acest cod.

B. Prin mentinerea legaturii permanente cu familia institutiilor similare din alte tari.
Atunci cand cetatenii au probleme ci legislatia europeana, ei de obicei se adreseaza Ombudsmanului European. Dar in cele mai multe cazuri administratia nationala, regionala sau locala este raspunzatoare cu implementarea acestor legi. Deoarece Ombudsmanul European nu poate investiga cazuri la acest nivel este vital sa gaseasca pe cineva abilitat sa le rezolve.
Acel cineva, este adesea avocatul poporului regional sau alt comitet responsabil cu solutionarea petitiilor in statele membre.
Doisprezece state membre au institutii ale avocatului poporului la nivel national, in timp ce doua dintre ele confera dreptul de a adresa petitii la nivel national. Sase state membre au institutii regionale a ale avocatului poporului sau comitete de solutionare a petitiilor.
Seminarii regulate au loc la nivel national si regional pentru a fi discutate legile comunitare si pentru a intari cooperarea intre membrii marii familii a institutiilor avocatului poporului. Ombudsmanul European a ajutat la planificarea si organizarea acestor intalniri. Pentru a intari relatiile si a adanci cooperarea dintre aceste institutii, Ombudsmanul European viziteaza cu regularitate institutiile avocatului poporului din statele membre ale Uniunii Europene.
In anul 1996, Ombudsmanul European a pus bazele unei retele de legatura intre institutiile avocatului poporului nationale si organisme similare din statele membre.
Reteaua permite ca plangerile sa fie transferate catre organismele cele mai in masura sa le rezolve. Acest lucru permite protejarea drepturilor cetatenilor europeni si aceasta inseamna ca plangerile sunt rezolvate eficient.
O transferare rapida a informatiilor despre legislatia europeana este facilitata, asigurand ca membrii retelei sa fie in permanenta la curent cu ultimele modificari ale legislatiei comunitare.

Reteaua sub prezinta sub urmatoarele forme : 56094jkol012
: buletin de stiri prin intermediul caruia membrii retelei fac schimb de experienta si de practica;
: un site de internet si discutii on-line care promoveaza discutii interactive si permite ca unele documente sa fie accesibile tuturor. In 2001, a fost creat un ziar virtual intitulat „Ombudsman Daily News”
: seminarii care sunt organizate pentru o cunoastere mai buna a legilor comunitare pentru a intarii cooperarea.
In fiecare an, Ombudsmanul European transfera aproximativ 35% din plangerile primite care nu le poate rezolva institutiilor similare la nivel national sau altor organisme similare.

C. Prin comunicarea permanenta cu cetatenii U.E.
Informarea a 350 de milioane de cetateni din 15 state membre si in 12 limbi nationale prevazute de Tratat, inlegatura cu dreptul lor de a adresa plangeri nu este o sarcina deloc usoara. Dar Ombudsmanul European a depus eforturi pentru a aduce la cunostinta a cat mai multi cetateni despre obiectul activitatii sale. Fie prin intermediu media, discursurilor, seminariilor sau vizite in statele membre Ombudsmanul European depune eforturi pentru a se asigura ca cetatenii uniunii europene cunosc activitatea sa.

Comunicatele de presa
Ombudsmanul European organizeaza regulat intalniri cu media. Acesta elaboreaza comunicate de presa pentru a atrage atentia asupra deciziilor importante pe cale le-a luat. Conferintele de presa si dineurile sunt organizate pentru a prezenta raportul anual al Ombudsmanului European, oferind sansa de a se pune intrebari si de a primi raspunsuri in legatura cu activitatea sa.

Seminarii publice
Ombudsmanul European si angajatii sai iau parte la seminarii, conferinte si intalniri pentru a informa despre dreptul a adresa petitii si despre rezultatele ce au fost obtinute.
In martie 2001, Ombudsmanul European a prezentat un discurs important „Lupta pentru deschidere in Uniunea Europeana” in cadrul unei conferinte organizata de catre European Citizens Action Service la Bruxelles. Conferinta a fost organizata de catre ONG-uri, reprezentanti ai autoritatii locale, firme de avocatura si experti media.

Pe teren
Pentru a se asigura ca cetatenii Uniunii Europene sunt corect informati in legatura cu activitatea Ombudsmanului European, este foarte important sa stie de unde sa se obtina informatii relevante. In statele membre birourile Comisiei Europene si ai Parlamentului European reprezinta de obicei prima posibilitate pentru ca cetatenii Uniunii Europene sa afle mai multe despre uniune.
Ombudsmanul European se asigura ca aceste birouri au la dispozitie materiale informative si ca site-urile acestora de internet fac trimitere catre acesta.
Toate infocentrele din Uniunea Europeana detin materiale informative despre Ombudsmanul European.
Ombudsmanul European a dezvoltat stranse relatii birourile MEP, avand in vedere stransele lor legaturi cu cetatenii Uniunii Europene.
Birourile Ombudsmanului European participa la Zilele Deschise organizate in fiecare an de catre institutiile Uniunii Europene. Persoane care lucreaza in cadrul institutiei sunt prezente la aceasta manifestare pentru a raspunde la intrebari si pentru a distribui materiale de prezentare a activitatii Ombudsmanului European.

D. Informarea in timp real
Site-ul de internet al Ombudsmanului European furnizeaza informatii pentru oameni cu o larga gama de interese – de la cetateni care doresc sa adreseze petitii pana la studenti care se documenteaza pentru teze si lucrari, pana la jurnalisti interesati de ultimele comunicate de presa. Actualizat in permanenta si disponibil in 11 limbi europene, reprezinta o solutie pentru ca activitatea Ombudsmanului European sa fie cunoscuta.

Un site de internet pentru cetateni
Site-ul de internet contine informatii despre modul in care se poate adresa o petitie, un formular si informatii de contact.
De asemenea contine legaturi catre toate site-urile care ar putea prezenta interes pentru cetatenii care doresc sa se informeze despre legislatia comunitara.
Petitiile adresate prin internet au ajuns acum la peste o treime din numarul total de petitii primite de Ombudsmanul European. Aceasta in comparatie cu mai putin de un sfert in 2000 si doar a sasea parte in 1999.
Cea mai incredibila crestere au inregistrat-o numarul cererilor de informatii prin e-mail. Acestea s-au dublat intre 2000 si 2001 si au ajuns la cifra de 2335 cereri.


Un site de internet pentru jurnalisti
Informatii de interes pentru jurnalisti de pe site-ul de internet includ comunicate de presa, discursuri si statistici si de asemenea un calendar al activitatilor Ombudsmanul European actualizat cu regularitate.

Un site de internet pentru cercetatori
Documentele de interes pentru cercetatori includ si deciziile si recomandarile Ombudsmanului European , rapoartele si bibliografia completa care insoteste aceste teze, carti si articole despre Ombudsmanul European.

Un site de internet pentru ombudsmani
Trimiteri catre toate institutiile avocatului poporului si institutii similare din statele membre pot fi gasite pe aceasta pagina de internet.
In 2001, o campanie prin e-mail a fost initiata in 11 limbi europene pentru a informa cetatenii despre dreptul lor de a adresa petitii Ombudsmanului European. Peste 2000 de e-mailuri au fost trimise persoanelor interesate, cu cererea ca ei sa trimita mai departe mesajul persoanelor care ar putea fi interesate. In acest fel, mesajele au ajuns la o mare varietate de oameni care puteau fi interesati sa adreseze petitii Ombudsmanului European.

 

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani