Medeea - figura legendara din literatura greaca si personaj principal in tragedia cu acelasi nume referat


(autor Euripide)

Fiica a regelui din Colchida, vrajitoare, Medeea savarseste o serie de crime oribile inainte si dupa ce devine sotia lui Iason. Ea se razbuna in mod cumplit atunci cand este parasita de sotul ei: isi otraveste rivala si isi sugruma copiii, pentru a-1 indurera pe Iason, tatal acestora. Medeea este cel dintai personaj feminin, deosebit de pasional, din tragedia greaca: ea iubeste fara rezerva, sacrifica totul pentru cel iubit, iar atunci cand se simte tradata, se razbuna crunt.

Ura nemarginita si neconditionata a Medeei ne lasa sa intelegem ca si iubirea ei a fost exact la fel.

Desi isi iubeste copiii, ea decide sa-i sacrifice pentru a-i produce sotului sau o suferinta ingrozitoare, in pofida unui autentic sentiment matern, ura si razbunarea ies invingatoare. Astfel, mama iubitoare se transforma intr-un monstru, intr-o fiinta satanica.
Medeea este capabila sa isi provoace ei insesi cea mai teribila suferinta prin sacrificarea copiilor, fructul iubirii patimase de altadata. Acestia au devenit acum unealta razbunarii.
Legenda Medeei a mai fost abordata de Eschil si Sofocle (in tragedii care nu s-au pastrat), de Seneca, Cor-neille, Jean Anouilh si altii (in tragedii, toate intitulate Medeea), de Ovidiu (Heroide) etc.
Coduri - Postale, caen, cor


Copyright © Contact | Trimite referat