Referate Meniu
Astronomie
Biologie
Chimie
Desen
Diverse
Drept
Economie
Engleza
Filozofie
Fizica
Franceza
Geografie
Germana
Informatica
Istorie
Italiana
Marketing
Matematica
Medicina
Muzica
Psihologie
Romana
Romana1
Spaniola


 


referat, proiect, rezumat, caracterizare, lucrare de nota 10 despre:

Principalele preocupari ale Ombudsmanului European

Istoric si generalitati
Institutia Ombudsmanului European
Modul de solutionare al anchetelor
Numirea si revocarea Ombudsmanului European
Organizarea Institutiei Ombudsmanului European
Principalele preocupari ale Ombudsmanului European
Modalitati de actiune a Ombudsmanului European
Realizarile Ombudsmanului European pana in prezent

De la infiintarea sa in 1995, Ombudsmanul European s-a confruntat in activitatea sa cu peste 10 000 de plangeri.
Problemele semnalate cuprindeau de la prevederi in domeniul fiscalitatii pana la finantari de proiecte si de la legea concurentei pana la discriminare pe baza de sex. Problemele semnalate cel mai des se refera la intarzieri in efectuarea platilor, neintelegeri contractuale, discriminare arbitrala si lipsa accesului la informatie.

Ø Apararea drepturilor fundamentale

Uniunea Europeana si-a luat angajamentul ferm de a respecta drepturile fundamentale. In luna decembrie 2000, presedintii celor trei mari institutii europene – Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul Europei – au adoptat la Nisa Carta Fundamentala a Drepturilor Omului. Acest document prezinta cetatenilor ce drepturi fundamentale sunt obligate sa respecte institutiile si organismele europene.
Articolul 43 din carta prevede dreptul de a se adresa Ombudsmanului European : „ Orice cetatean al Uniunii si orice persoana fizica sau juridica rezidenta sau care are sediul in unul din Statele Membre are dreptul de a semnala Ombudsmanului European cazuri de proasta administrare in activitatea institutiilor si organismelor Comunitare.....”

A. Transpunerea prevederilor cartei in viata reala

Ombudsmanul European a desfasurat o activitate intensa in a se asigura ca prevederile cartei sunt luate in serios de catre institutiile care au proclamat-o. In mod constant li se reaminteste promisiunea facuta cetatenilor europeni, si in acelasi timp se exercita presiuni pentru a se demonstra practic ca respecta prevederile cartei in activitatea zilnica.56094jkol012
Comisia Europeana a abrogat o regula ce permitea discriminarea pe motiv de sex dupa o investigatie a Ombudsmanului European. Regula interzicea expertilor nationali aflati in concediu de intretinere a copiilor sa lucreze in sistem part-time si avea efecte in sensul dezavantajarii unui numar mult mai mare de femei decat barbati. Ombudsmanul European a fost alertat de aceasta problema de catre o persoana din Marea Britanie care dorea sa se angajeze in sistem part-time in timpul concediului de ingrijire pentru a putea sa se ocupe si de copil. Ombudsmanul European a reamintit Comisiei Europene de prevederile art. 21 din carta care interzice discriminarea pe diferite criterii inclusiv pe baza de sex.
Parlamentul European si Comisia Europeana au abrogat prevederile referitoare la limita de varsta necesara pentru angajare ca urmare a presiunii exercitate de catre Ombudsmanul European. Ombudsmanul a argumentat ca limitarea ca urmare a varstei este asimilata discriminarii, fapt ce contravine prevederilor art. 21 din carta.
Dupa ce Ombudsmanul European a refuzat sa semneze decizia pentru infiintarea Biroului de Recrutare European interinstitutional ca urmare a conditionarii de varsta la angajare, Parlamentul European si Comisia Europeana au cazut de acord sa renunte la aceasta prevedere, cu efect imediat.
Comisia Europeana a facut progrese in vederea imbunatatirii libertatii de exprimare a oficialilor ca urmare a criticilor venite din partea Ombudsmanului European. Cu referire la art. 11 din carta care prevede dreptul la libera exprimare si informare, Ombudsmanul European a atras atentia asupra insuficientei informari a oficialilor cu privire la drepturile si obligatiile lor in acest domeniu. Ca raspuns Comisia Europeana a propus un ghid care sa explice personalului interesat regulile si a convenit asupra unor modificari concrete a regulilor care cereau oficialilor sa obtina autorizarea prealabila pentru a face publice orice aspecte ale muncii lor.56094jkfol012


B. Dreptul fundamental la o buna administrare

Carta prevede printre altele si dreptul fundamental al fiecarui cetatean de a avea acces la o administratie de calitate. Ombudsmanul European a propus ca acest drept sa fie prevazut in carta, argumentand ca cetatenii Uniunii Europene sunt indreptatiti sa aiba acces la o administratie deschisa, raspunzatoare si flexibila.
Pentru a clarifica ceea ce inseamna o administratie buna in practica, Ombudsmanul European a realizat Codul European al unui comportament bun in administratie. Acesta prezinta cetatenilor la ce au dreptul sa se astepte de la administratia Uniunii Europene si ofera indicatii oficialilor asupra modului in care trebuie sa se poarte in relatia cu publicul. Oficialii care urmeaza prevederile codului pot fi siguri ca vor evita investigatiile ce au ca obiect proasta administrare. Serviciile oferite de catre acestia cetatenilor europeni ar trebui sa aiba drept consecinta o imbunatatire semnificativa.
Parlamentul European a aprobat acest cod in Septembrie 2001. Ombudsmanul European il utilizeaza in prezent in investigatiile sale ca urmare a plangerilor adresate de catre cetatenii Uniunii Europene prin care sunt semnalate cazuri de proasta administrare. Ombudsmanului i s-a cerut de catre Comisia Europeana sa propuna o lege europeana a administratiei bazata pe prevederile codului. Legea urmeaza a se aplica in egala masura tuturor institutiilor si organismelor Uniunii Europene.
Ombudsmanul European este foarte activ in a informa cetatenii si oficialii despre prevederile codului pentru ca acestia in egala masura sa cunoasca care sunt drepturile si obligatiile lor.
Centrul European pentru Dezvoltarea Formarii Profesionale (Cedefop) cu sediul in Salonic a adoptat masuri care sa asigure respectarea prevederilor codului in ceea ce priveste activitatea sa ca urmare a unei investigatii a Ombudsmanului European. Acesta a descoperit ca Cedefop a utilizat un limbaj neadecvat la solutionarea plangerilor ce i-au fost adresate. Acest fapt contravine principiului curtoaziei prevazut de cod. Cedefop a fost de acord sa instruiasca personalul si sa publice pe pagina sa de web rezumate ale raspunsurilor la plangerile ce i-au fost adresate.
Comisia Europeana a fost criticata de catre Ombudsmanul European pentru ca a omis sa raspunda unei Organizatii pentru Drepturile Omului din Portugalia. Organizatia a formulat o plangere Comisiei Europene cu privire la faptul ca autoritatile portugheze nu apara interesele membrilor sai,
Ombudsmanul European a reamintit Comisiei ca principiile unei bune administratii prevad obligativitatea unui raspuns adecvat la toate solicitarile adresate si de a informa cetatenii despre stadiul dosarului lor.
Ombudsmanul European a criticat Comitetul Regiunilor pentru ca nu si-a indeplinit angajamentul luat fata de un cetatean olandez. Acesta a fost trecut pe lista de rezerve pentru a ocupa un post in European Alliance Group. Comitetul a promis ca va informa cetateanul imediat ce un post va deveni vacant dar nu a facut asta. Ombudsmanul European a reamintit Comitetului ca reprezinta un act de buna administrare sa respecte promisiunile facute cetatenilor.
Parlamentul European si-a prezentat scuzele cetatenilor din Bruxelles, Paris si Londra pentru ca a omis sa le aduca la cunostinta rezultatul unui concurs de design. Cincisprezece luni mai tarziu de la data pana la care se puteau depune lucrarile, participantilor nu li se adusese la cunostinta rezultatul concursului. Ombudsmanul European a solicitat Parlamentului sa prezinte scuze candidatilor. Parlamentul a recunoscut ca modul in care angajatii sai au solutionat cererile de informatii ale candidatilor au fost inacceptabile.

Ø Asigurarea unei administratii responsabile si deschise
Transparenta reprezinta o parte esentiala a democratiei. In calitate de cetatean, oricine are dreptul de a modul si scopul in care sunt luate deciziile.
Institutiile europene sunt obligate sa apere si sa promoveze principiul transparentei. Articolul 1 din Tratatul instituind comunitatea europeana prevede ca “ deciziile sunt luate cat mai deschis posibil”
Aceasta sarcina nu a fost intotdeauna indeplinita. Multe dintre plangerile adresate Ombudsmanului European erau referitoare la lipsa transparentei in unele dintre institutiile europene.

A. Facilitarea accesului la documente
Ombudsmanul European a facut eforturi pentru ca institutiile europene sa ofere un acces cat mai larg la informatii. Anchetele sale referitoare la accesul public la documentele Uniunii Europene a condus la adoptarea si publicarea de catre aproape toate institutiile si organismele comunitare a unor regulii de acces la documente. A solutionat multe cazuri ale cetatenilor europeni care i-au adresat plangeri referitoare la refuzul de a primi informatii. Numarul documentelor Uniunii Europene care au fot prezentate publicului a crescut ca urmare a solutionarii acestor anchete.
Statewach, o grupare din Marea Britanie care monitorizeaza libertatile civile in Uniunea Europeana, a obtinut de la Consiliul Europeni unele documente dupa interventia Ombudsmanului European. Consiliul a refuzat initial sa ofere acele documente dar a revenit asupra deciziei ca urmare a argumentelor prezentate de catre Ombudsman. Acesta a subliniat importanta protejarii accesului cat mai larg al cetatenilor europeni la informatii si a necesitatii de a respecta regulile accesului la informatii.
In mai 2001, Parlamentul European si Consiliul Europei au adoptat noi reguli referitoare la accesul public la documentele parlamentului si consiliului. Aceste institutii trebuie sa alcatuiasca un registru public al documentelor, care este accesibil in format electronic si care trebuie actualizat mereu.
Daca institutiile urmeaza cu strictete principiul accesului liber cand aplica aceste reguli, cetatenii vor putea intelege mult mai usor modul in care aceste institutii isi desfasoara activitatea

B. Tratamentul corespunzator in cazurile de incalcare a legilor
Comisia Europeana este responsabila pentru asigurarea faptului ca Statele Membre respecta legile comunitare. In indeplinirea acestei atributii, este cunoscuta in mod neoficial ca „Aparator al Tratatului”. Se bazeaza foarte mult pe sesizari ale cetatenilor pentru a identifica cazuri in care Statele membre nu respecta legile comunitare.
Numerosi cetateni au fost nemultumiti de modul in care Comisia Europeana a rezolvat aceste cazuri. Acestia s-au adresat Ombudsmanului European sustinand ca procedura a fost secretoasa si timpul indelungat de solutionare, a fost o lipsa de informare cu privire la stadiul dosarului si ca Comisia Europeana a refuzat sa dea motivele pentru care a clasat cazul.
Constrans de necesitatea unei mai mari transparente si de nevoia ca cetatenii sa fie tratati corespunzator, Ombudsmanul European a solicitat Comisiei Europene sa imbunatateasca procedurile sale. Ca raspuns, Comisia Europeana a acceptat sa informeze persoana care a depus reclamatia despre intentia sa de a clasa un dosar, inainte de a lua decizia finala.
Dupa ce Ombudsmanul European a primit si mai multe plangeri a solicitat Comisiei Europene sa elaboreze un cod care sa guverneze activitatea sa referitoare la relatia cu cetatenii in timpul investigatiilor sale.
In martie 2002, Comisia Europeana a inregistrat progrese in vederea imbunatatirii acestei situatii.
Comisia Europeana a adoptat masuri menite sa protejeze drepturile cetatenilor in cazul incalcarilor legilor dupa ce Ombudsmanul European a criticat activitatea acestei institutii. Acesta a descoperit ca Comisia a informat gresit un petitionar despre motivul pentru care a incheiat o investigatie. De asemenea nu a oferit oportunitatea petitionarului de a procura mai multe probe in sprijinul declaratiei sale. Cazul se referea la o pretinsa violare a legilor comunitare de catre autoritatile din Grecia in declararea castigatorului pentru proiectul de construire a metroului in Salonic.

C. Modalitati de recrutare mai deschise
Un alt obiect al plangerilor adresate Ombudsmanului European a fost secretul referitor la procedurile prin care institutiile si organismele Uniunii Europene recruteaza personal. Aceste fapt este cu atat mai serios cu cat de obicei acesta este primul contact pe care oamenii il iau cu administratie comunitara.
Ca urmare a activitatii Ombudsmanului European, in prezent, listele cu candidatii admisi sunt publicate iar candidatii pot verifica fisele de concurs si pot afla cine a facut parte din Comisia de Selectare. Aceste fapt este menit sa sporeasca transparenta in ceea ce priveste recrutarea, sa permita candidatilor sa aiba mai multa incredere in procedurile de angajare, conducand pe ansamblu la o mai buna impresie asupra institutiei.
Parlamentul European a fost de acord sa dea tuturor candidatilor la concursurile de recrutare o copie dupa fisa de examinare la cerere ca urmare a investigatiei Ombudsmanului European. Cativa candidati italieni s-au plans Ombudsmanului European dupa ce in cadrul unei competitii organizate de catre Parlamentul European li s-a refuzat accesul la lucrarile lor.

Ø Imbunatatirea serviciilor oferite de catre institutii
Cetatenii Uniunii Europene se asteapta ca administratia publica pe care se bazeaza sa functioneze corespunzator. Incepand cu nerespectarea obligatiilor contractuale si pana la intarzieri in efectuarea platilor, institutiile europene nu au aratat intotdeauna un exemplu de practica corecta. Dar cand Ombudsmanul European a ridicat in atentia lor o problema, acestea au actionat constructiv pentru a pune lucrurile in ordine. Rezultatul a fost ca serviciile oferite de catre institutiile europene s-au imbunatatit considerabil.
In prezent, cand un cetatean se adreseaza Uniunii Europene va primi un raspuns in limba materna. Acesta de asemenea poate insista ca oficialii sa explice si sa justifice deciziile luate.

A. Incetarea platilor cu intarziere
Intarzierile in efectuarea platilor pot reprezenta o problema pentru orice companie dar pentru companiile mici si mijlocii acest lucru poate fi o problema de supravietuire sau de faliment. Ombudsmanul European a protejat platile pentru o multime de cetateni, societati sau asociatii ale caror drepturi sau comisioane nu fusesera achitate la timp.
Unei firme de consultanta din Germania i s-a platit ultima rata din comisionul datorat impreuna cu dobanda aferenta incepand cu anul 1995, dupa ce aceasta s-a adresat Ombudsmanului European. Societatea incheiase un contract cu Comisia Europeana in 1994 si a asteptat sase ani pentru a i se plati drepturile contractuale.
Comisia a adoptat masuri flexibile pentru a evita intarzierile in efectuarea platilor catre sub-contractanti ca urmare a unei investigatii a Ombudsmanului European.
Comisia a demarat procedurile in a rezolva o problema referitoare la returnarea TVA-ului pentru o universitate din Irlanda ca urmare a interventiei in acest caz a Ombudsmanului European. Un profesor din Irlanda a adresat o plangere Ombudsmanului European prin intermediul careia s-a plans de faptul ca Comisia Europeana a refuzat returnarea a 200.000 EURO ce reprezenta TVA-ul pentru contracte de cercetare. Comisia Europeana a replicat ca aceasta suma va fi achitata imediat ce procedurile legale pentru aceasta operatiune vor fi incheiate. Deoarece problema s-a ivit pentru ca sistemul Irlandez nu este complet aliniat la sistemul fiscal comunitar, Comisia Europeana a anuntat ca a lansat o procedura de incalcare a regulamentelor comunitare impotriva Irlandei.
Ca urmare a numeroaselor plangeri referitoare la intarzierile semnificative in efectuarea platilor de catre Comisia Europeana, Ombudsmanul European a declansat propria investigatie. Ca raspuns, Comisia Europeana a propus sa simplifice, sa clarifice si in general sa imbunatateasca modalitatile de plata catre creditorii sai.
Ca urmare, numarul plangerilor adresate Ombudsmanului European referitoare la intarzieri in efectuarea platilor a scazut considerabil.

B. Respectarea obligatiilor contractuale
Cand un cetatean sau o companie semneaza un contract cu una dintre institutiile Uniunii Europene, se asteapta ca administratia sa isi respecte obligatiile asumate.
Parerile deseori difera referitor la ceea ce partile s-au angajat cu exactitate. Ombudsmanul European este intotdeauna atent sa asigure ca institutiile Uniunii Europene respecta ceea ce s-au obligat.
Comisia Europeana a fost de acord sa despagubeasca cu suma de 11.000 Euro unui om de stiinta german si colegii acestuia ca urmare a plangerii adresate de acestia Ombudsmanului European.
Acesta a declarat ca Comisia Europeana a refuzat sa il compenseze ca urmare a devalorizarii yen-ului fata de EURO. Aceasta insemna ca el a primit mai putin in comparatie cu alti oameni de stiinta care au sosit in Japonia cu un an in urma sa pentru a lucra la acelasi program de cercetare.
Ombudsmanul European a garantat plata catre un artist francez care a lucrat la o brosura informativa pentru Comisia Europeana. Artistul a adresat o plangere Ombudsmanului European prin care a semnalat faptul ca Comisia Europeana a refuzat sa ii plateasca drepturile de autor cand brosura a fost reeditata. In timpul investigatiei Ombudsmanul European a propus o intelegere financiara care a fost acceptata de artist.
Comisia Europeana a retras o cerere de rambursare si a fost de acord sa efectueze plata finala a unei datorii ca urmare a interventiei Ombudsmanului European. Plata era datorata ca urmare a colaborarii la realizarea unui CD in mai multe limbi de catre scoli din Franta, Marea Britanie, Spania si Olanda. Unul dintre destinatarii platii a transferat resursele inainte de finalizarea bugetului. Comisia Europeana a argumentat ca acest lucru a fost nepotrivit. Ombudsmanul European a aratat ca acest lucru era posibil in lumina prevederilor contractuale si prin urmare a obligat Comisia sa plateasca.
Ombudsmanul European a criticat Agentia Europeana pentru Sanatate si Protectie a Muncii cu sediul in Bilbao pentru ca nu s-a asigurat ca un contract pe care l-a incheiat nu era in concordanta cu legislatia spaniola a muncii. Acesta a urmat unei plangeri formulate de un cetatean spaniol care prin faptul ca Agentia nu a luat in considerare varsta sa in evaluarea sa nu a respectat regulile Comisiei referitoare la personalul local, are au stat la baza intocmirii contractului. Agentia a argumentat ca legile din Spania nu permit luarea in consideratie a varstei.

C. Institutii care functioneaza mai bine
Plangerile primite de catre Ombudsmanul European au ajutat la descoperirea procedurilor ineficiente, metodelor invechite si a practicilor discriminatorii ale institutiilor comunitare. In replica, institutiile au facut progrese referitor la aceste neajunsuri, conducand la o administratie mai corecta si mai eficienta.
Dupa criticile formulate de catre Ombudsmanul European, Comisia Europeana a inasprit regulile de audit intern. Acesta ca urmare a declaratiei a unui cetatean danez despre faptul ca personalul anti-frauda al Comisiei au facut declaratii neadecvate in presa nationala despre cazul sau si ca personalul insarcinat cu auditul s-a comportat neadecvat in timpul unui control. Printre masurile luate a fost adoptarea unui manual intern de procedura, care ofera instructiuni concrete personalului in relatiile acestuia cu media.

D. Garantarea respectarii regulamentelor si legilor
Suprematia legilor este unul din principiile fundamentale pe care se bazeaza Uniunea Europeana. Acesta implica faptul ca nici o persoana sau organism, oricata putere ar avea, nu poate incalca legile fara a fi tras la raspundere.
Comisia Europeana este insarcinata sa se asigure ca Statele Membre respecta legile comunitare. Ombudsmanul European a adus cateva cazuri in atentia sa, bazate pe plangerile care i-au fost trimise. In acest fel a participat la asigurarea respectarii legilor comunitare de catre Statele Membre.
Ombudsmanul European a solicitat Comisiei Europene sa investigheze riscul produs de catre defectarea reactorului unui submarin nuclear britanic in Gibraltar. Aceasta solicitare a fost precedata de plangerile mai multor asociatii sociale si politice, care reclamau faptul ca autoritatile nu au luat toate masurile necesare pentru sanatatea populatiei si nu a informat corect publicul in conformitate cu legislatia Uniunii Europene.
Ombudsmanul European a transmis plangerea Comisiei Europene pentru a investiga daca situatia semnalata contravine regulilor europene privitoare la protectia populatiei impotriva riscului radiatiilor.
Ombudsmanul European a solicitat Comisiei Europene sa examineze doua plangeri formulate de cetateni finlandezi privitoare la rotunjirea sumelor pentru platile in EURO. Petitionarii reclamau faptul ca practica finlandeza de a nu utiliza formal monedele de 1 sau 2 centi si de a rotunji in plus sau in minus sumele contravin legilor Uniunii Europene. Ombudsmanul European a solicitat Comisiei Europene sa examineze daca autoritatile Finlandeze au aplicat corect legile europene care prevedeau ca prima serie de monede sa includa opt etaloane de denominare de la 1 cent la 2 EURO.

E. Protejarea drepturilor personalului institutiilor
Personalul institutiilor europene se poate plange Ombudsmanului European despre problemele pe care le intampina in relatia cu angajatorul. Aceste plangeri pot avea ca obiect de la concedieri nejustificate pana la solicitari privind acoperirea riscurilor sociale pentru ambii soti. Ombudsmanul European a solutionat multe neintelegeri ce i-au fosta duse la cunostinta in aceasta problema.
Ombudsmanul European a obtinut tratament egal pentru trei inspectori suedezi in domeniul pescuitului care s-au plans de modul lor de selectionare pentru Comisia Europeana. Dupa angajare inspectorii au constatat ca toti ceilalti inspectori angajati inainte sau dupa ei au fost angajati pe un grad mai mare.
Ombudsmanul European a concluzionat ca Comisia Europeana nu a actionat in conformitate cu principiile unei bune administrari.
Comisia a solutionat o plangere despre o asigurare suplimentara pentru personalul local din Austria, dupa ce Ombudsmanul European a examinat cazul. Asigurarea ar fi trebuit introdusa din anul 1995. Constienta de faptul ca se afla in intarziere, Comisia Europeana a introdus polita suplimentara de asigurare pentru incapacitate temporara de munca, invaliditate si pensie, retroactiv de la data de 1 ianuarie 1995.
Comisia a fost de acord sa nu mai recupereze cheltuielile medicale de la un oficial si sa-i returneze sumele retinute din pensie dupa ce acesta s-a adresat Ombudsmanului European reclamand ca Comisia Europeana nu a justificat adecvat retinerea cheltuielilor efectuate de el cu 10 ani in urma. Petitionarul a lucrat la Bruxelles si Luxemburg din 1964 pana in 1979 si a fost obligat sa se pensioneze pe caz de invaliditate.