Cele mai noi referate primitereferate la romana, proiecte, rezumate, caracterizari de nota 10 la romana.

NUVELA FANTASTICA - apartenenta la specie, LA TIGANCI de Mircea Eliade

Mircea Eliade este un scriitor de mare valoare a poporului roman. In literatura romana proza fantastica a fost creata in perioada de inflorire a romantismului. In acest sens, Mihai Eminescu a lasat “Sarmanul Dionis”, prima nuvela fantastica si filosofica din literatura romana. De asemenea si marele nostru dramaturg, I.L.Caragiale, a lasat nuvele fantastice reprezentative: “Calul dracului”, “La hanul lui Manjoala”, etc.
Continuare

NUVELA FANTASTICA - caracterizarea personajului principal - La Tiganci - Mircea Eliade

Pentru marele nostru artist, Mircea Eliade, fantasticul are radacini mitice, fiind creat pe simboluri esentiale. Spatiul prozei lui Eliade este, in special, Bucurestiul, locul natal al scriitorului, oras al „melancoliilor”, sufocat de caldura, dominat de banalitatea care camufleaza misterele si care pentru Eliade constituie „o geografie sacra”. Pentru Eliade, Bucurestiul nu este doar un loc natal, ci universul in care cerul si Pamantul se unesc: „Bucurestiul este pentru mine centrul unei mitologii inepuizabile”.
Continuare

Minoritatile Bulgariei Studiu de caz Minoritatea turca

Am incercat prin lucrarea mea sa scot in evidenta situatia minoritatilor din Bulgaria, tara cu al carui destin suntem in ultima vreme legati si noi in demersul nostru de aderare la Uniunea Europeana.
Continuare

ROMANUL MODERN - OBIECTIV - ION - caracterizarea personajului principal

1920 este anul celui mai important eveniment din intreaga istorie a romanului romanesc, prin aparitia unei opere de elaborata vigoare – “Ion”, de Liviu Rebreanu. Prin acest roman scriitorul devine “ctitorul romanului romanesc modern” (Ibraileanu). Reprezentant al curentului realist, Rebreanu creaza un roman de constructie, cu actiune ampla, in maniera realista.
Continuare

ROMANUL MODERN - SUBIECTIV - apartenenta la specie - ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE, INTAIA NOAPTE DE RAZBOI

Adept al modernismului lovinescian, Camil Petrescu, este cel care, prin opera lui fundamenteaza principiul sincronismului, prin aducerea unor noi principii estetice ca autenticitatea, substantialitatea, relativismul si prin crearea personajului intelectual lucid si analitic, in opozitie evidenta cu ideile samanatoriste ale vremii, care promovau „o duzina de eroi plangareti”.
Continuare

ROMANUL MODERN - SUBIECTIV - caracterizarea personajului principal - ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE, INTAIA NOAPTE DE RAZBOI

Prin opera lui, Camil Petrescu fundamenteaza principiul sincronismului, altfel spus, contribuie la sincronizarea literaturii romane cu literatura europeana, prin aducerea unor noi principii estetice si prin crearea personajului intelectual lucid si analitic, in opozitie cu ideile samanatoriste ale vremii.
Continuare

SUBIECTE DE TIP 2 - BAC - romana


Continuare

NUVELA ISTORICA - demonstratie de apartenenta la specie - ALEXANDRU LAPUSNEANUL de Costache Negruzzi

Costache Negruzzi este primul scriitor roman modern din Moldova, initiator al speciei denumita nuvela istorica. Nuvela istorica “Alexandru Lapusneanul” este publicata in anul 1840 in primul numar al revistei “ Dacia literara”, respectand dezideratele cuprinse de Mihail Kogalniceanu in articolul -–program al revistei, intitulat “Introductie”.
Continuare

ROMANUL POSTBELIC - REALIST - apartenenta la specie - MOROMETII - Marin Preda

Romanul „Morometii” a aparut in doua volume, primul fiind publicat in 1955, iar cel de-al doilea in 1967, fiind nu numai un punct de reper in proza postbelica, ci si o reprezentare de exceptie a satului traditional romanesc din Campia Dunareana, in perioada interbelica si postbelica. Romanul a fost precedat de 3 nuvele: „Intalnirea din pamanturi”, „O adunare linistita” si „Dimineata de iarna”.
Continuare

RESURSELE NATURALE - COMPONENTA ESENTIALA A PATRIMONIULUI NATIONAL

Continuitatea vietii pe Pamant din cele mai vechi timpuri si pana in prezent este conditionata de existenta si rezervele de resurse naturale care stau la baza dezvoltarii social-economice a oricarui stat. Bunastarea si prosperarea unei natiuni este in stransa legatura cu resursele naturale de care dispune sau, mai bine – zis, pe care le poate consuma.
Continuare

Alte pagini cu referate noi : 1 2 3 4 5 6 7 8