Cele mai noi referate primitereferate la romana, proiecte, rezumate, caracterizari de nota 10 la romana.

ROMANUL REALIST - BALZACIAN - caracterizare Costache Giurgiuveanu - ENIGMA OTILIEI - de George Calinescu

George Calinescu preia tehnica balzaciana in crearea unor romane ce depasesc realismul clasic, oferind literaturii romane caractere dominate de o singura trasatura definitorie. In romanul “Enigma Otiliei”, autorul realizeaza tipologii, foloseste detaliul in descrieri arhitecturale si in analiza personajelor, inscriindu-se astfel in realismul secolului XIX, cu trimitere certa catre creatia lui Balzac.
Continuare

ROMANUL REALIST - BALZACIAN - ENIGMA OTILIEI - apartenenta la specie de George Calinescu

Prin romanul “Enigma Otiliei”, George Calinescu depaseste realismul clasic, creeaza caractere dominate de o singura trasatura definitorie, realizand tipologii, modernizeaza tehnica narativa, foloseste detaliul in descrieri arhitecturale si in analiza personajelor, inscriindu-se astfel in realismul secolului XIX, cu trimitere certa catre creatia lui Balzac.
Continuare

NUVELA PSIHOLOGICA - MOARA CU NOROC - apartenenta la specie - Ioan Slavici

Ioan Slavici este situat de istoricii literari in randul marilor clasici ai literaturii romane, dupa Eminescu, Creanga si Caragiale. Opera scriitorului reliefeaza in general viziunea realista pe care Slavici o are privitor la viata satului ardelenesc. Se poate spune ca el contribuie semnificativ la progresul literaturii romane in directia oglindirii realiste a vietii sociale.
Continuare

Werner Heisenberg

Anii de liceu ai lui Werner Heisenberg au fost intrerupti de Primul Razboi Mondial cand a fost nevoit sa parsesasca scoala pentru a ajuta la recoltarea cerealelor in Bavaria.
Continuare

In prejma anilor 50 dupa cel de-al doilea razboi mondial

In Europa strategia alegerilor a fost mediatizata prin spoturi publicitare.Initiatorul primelor analize sociale si politice vis a vis de alegeri a fost in persoana lui Paul Lazarsfeld din USA in anul 1940.In acest sens argumentarea modalitatii de exprimare a votului liber de catre alegatori se aseamana cu o simpla cumparare a unui sapun dintr-un supermarchet.
Continuare

GRUPUL DE PRIETENI

„Viitorul suna bine”...asta ne spune o faimoasa reclama extrem de difuzata in mass-media autohtona. Dar oare „viitorul chiar suna bine?” ne punem noi intrebarea. Care este viitorul, sau mai bine spus CINE intruchipeaza viitorul nostru, al Romaniei? Raspunsul gasit de noi este: viitorul suntem chiar noi, generatia noastra, tinerii de azi, noi vom configura istoria zilei de maine
Continuare

Creatiile lui Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven s-a nascut la 16 decembrie 1770 la Bonn si a murit la 26 martie 1826 la Viena. De timpuriu el a dovedit calitati muzicale deosebite, ceea ce l-a determinat pe tatal sau sa-i impuna sa invete pianul, orga, vioara si viola. Un rol important in formarea sa muzicala din primii ani l-a avut compozitorul si organistul Christian Gottlob Neefe; studiind cu acesta la Bonn
Continuare

ROMANUL REALIST – OBIECTIV “ION” de Liviu Rebrenu

Romanul “Ion” este prima creatie epica majora a lui Liviu Rebreanu, impunandu-se inca de la aparitie in peisajul literaturii romane prin rigoarea constructiei, stil, care ii confera statutul de creator al romanului romanesc modern, obiectiv si realist.
Continuare

COMEDIA - O scrisoare pierduta - de Ion Luca Caragiale


Ion Luca Caragiale, dramaturg si prozator, a fost un observator lucid si ironic al societasii romanesti din epoca lui, un scriitor realist si moralizator, un exceptional creator de oameni si de viata. Comediile sale- „O scrisoare pierduta”, „D'ale carnavalului”, „O noapte furtunoasa” si „Conul Leonida fata cu reactiunea”- ilustreaza un spirit de observatie necrutator pentru cunoasterea firii umane
Continuare

NUVELA PSIHOLOGICA - caracterizarea personajului principal - MOARA CU NOROC de Ioan Slavici


Situandu-se printre marii scriitori clasici, Ioan Slavici, prozator ardelean, dezvolta in „Moara cu noroc” un conflict puternic bazat pe ciocnirea dintre puterea banului si fondul uman cinstit. Creeaza, fara precedat, o nuvesa psihologica considerata de G. Calinescu ca fiind o capodopera in literatura romana.
Continuare

NUVELA ISTORICA - caracterizarea personajului principal - Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi


Alexandru Lapusneanul este eroul nuvelei eponime, un personaj romantic, construit pe baza unor antiteze: intre calitatile sale deosebite (inteligenta, curaj, diplomatie, spirit de prevedere, arta disimularii) si defectele majore (cruzime, ipocrizie, viclenie, orgoliu exagerat, cinism, lipsa de credinta in Dumnezeu), intre insusirile sale si insusirillile personajelor din jurul sau (domnita Ruxanda, sotia domnitorului este blanda, miloasa, credicioasa, iubitoare,devotata; Motoc- prefacut, tradator, lacom, asupritor al taranilor).
Continuare

POVESTIREA IN RAMA - In mijlocul lupilor - apartenenta la specie - Vasile Voiculescu

Povestirea, ca specie literara, prin Vasile Voiculescu se reafirma drept trebuinta spirituala a omenirii; ofera cititorului un univers infinit, dar si sinceritate omeneasca.
Continuare

Referat la Administratia publica

Notiunea de administratie publica este una extrem de de controversata atunci cand vine vorba de definirea ei. Pe de o parte opinia generala a oamenilor este diferita, uneori contradictorie, iar pe de alta parte autorii de specialitate, teoreticienii nu au reusit inca sa se puna de acord cu privire la o definitie clara
Continuare

Alte pagini cu referate noi : 1 2 3 4 5 6 7 8